Klippere vil sortere fiberen under klipping i tre ulike kategorier:
1. Første sortering: Den beste fiberen fra ryggen og sidene, til alpakkaen
2. Andre sortering: Fra rumpe/lår og hals. Her er fiberen ofte noe kortere eller striere med noe dekkhår (lange og tykkere fiberstrå som stikker ut).
3. Tredje sortering: Den dårligste fiberen som er møkkete, oppklippet ol. og som ikke kan brukes til tekstiler. Denne fiberen kan til gjengjeld bli brukt som dekke eller gjødsel i hagen.
Fiberkvalitet vil variere fra alpakka til alpakka, avhengig av næring, miljø og genetikk. Det betyr at den beste fiberen fra ett dyr ikke nødvendigvis en god fiber. Det er kvaliteten på den første sorteringen (altså fiberen fra salen/ryggen) som vurderes på alpakkautstillinger. De ulike kvalitetene er: finhet (mikron), lengde, mykhet/fingerfølelse, struktur, glans. Samt uniformitet av disse egenskapene over hele utvalget/fellen. I tillegg er kvaliteten på skirtingen/rensingen avgjørende, både for utstillinger og til videre spinning/foredling.
Oftest er det kun første sortering, dersom den er av god kvalitet, som egner seg til garnproduksjon. Fin alpakkafiber trigger lite/ingen kløing, og vi må tilstrebe at kundene kjøper garn og andre produkter som de blir godt fornøyd med. Derfor er skirting/rensing av fiberen avgjørende.
Selv om man har en alpakka med høy fiberkvalitet, blir kvaliteten forringet dersom fiberen har for mye bøss i seg. Noen har tynne bomullsdekken på rulleglade alpakkaer de siste ukene før klipping, og noen klipper dem som cria for at fibertuppene skal blir mindre mottakelige for bøss.
Hvis du skal sende fiberen til et spinneri, vil du få det beste garnet hvis du tenker uniformitet/jevnhet av egenskaper. Det betyr at du må sørge for at hele fiberpartiet du sender til spinneri har samme egenskaper når det gjelder de ovennevnte kvalitetene. I ett parti kan du sette sammen fiber fra ulike dyr. Ved god sortering blir det godt garn.